

State Agency Director Orientation Course

Prerequisite (Recorded Session)

Prior to the training, please view the prerequisite video linked below. You will need to <u>log in</u> using the email address you used to register for the event, navigate to the agenda tab, and then select 2024 SADOC Agenda. Select the link below titled "CMS Survey Cycle – From Complaint to Enforcement" to begin viewing the prerequisite.

CMS Survey Cycle—From Complaint to Enforcement





State Agency Director Orientation Course

April 22–23, 2024
Hilton Baltimore—Inner Harbor
401 West Pratt Street, Baltimore, MD 21201

Day 1: Monday, April 22, 2024

Moderators—Mark Hennessey, Heather Lang

HOLIDAY 4–6

HULIDAY 2	 −0	
8:30 AM	Welcome and Logistics Caprina Buckner, Tarnisha Boone	15 min
8:45 AM	Overview and Welcome David Wright, Karen Tritz, Mark Hennessey	30 min
9:15 AM	Overview, Goals, and Icebreaker Activity Mark Hennessey, Heather Lang	60 min
10:15 AM	"Survival of the Fittest"—Your First Year as a State Agency Director Kimberly Smoak	45 min
11:00 AM	BREAK	15 min
11:15 AM	"Survival of the Fittest"—Panel Moderator: Kimberly Smoak Caroline Tippens, Mark Hennessey, Corinna Getchell	30 min
11:45 AM	Immediate Jeopardy and Appendix Q Stacy Wilkins	60 min
12:45 PM	LUNCH	90 min
2:15 PM	CMS Survey Cycle—From Complaint to Enforcement Kimberly Smoak	30 min
2:45 PM	Managing Complaints—CMS Expectations and State Perspective Karen Tritz, Kimberly Smoak	30 min
3:15 PM	BREAK	15 min
3:30 PM	SOG CMS Location and State Survey Agency Working Relationship Kristi Jordan, Gerardo Ortiz	30 min
4:00 PM	Action Plan Debrief (Wrap-Up of Day 1) Mark Hennessey, Heather Lang	15 min
4:15 PM	ADJOURN	,
4:30 PM	Networking Event (Optional)	

Day 2: Tuesday, April 23, 2024			
HOLIDAY 4–6			
8:30 AM	Recap Day 1 Activity—Key Terms and Topics Review Mark Hennessey, Heather Lang	30 min	
9:00 AM	Problem Areas and Challenging Issues Laura Hudspeth	30 min	
9:30 AM	Federal Budget and Appropriations Overview Dave Wetherson, Shaneka Thompson	30 min	
10:00 AM	BREAK	15 min	
10:15 AM	State Survey Agency Budget Overview Bill Montejo	30 min	
10:45 AM	Long Term Care Process (Survey and Enforcement) Rufina Tu, Enrico Lachica	45 min	
11:30 AM	LUNCH	90 min	
1:00 PM	Federal Appeals Process Gregg Brandush	45 min	
1:45 PM	Handling Public Inquiries—Freedom of Information Act (FOIA) and Data Requests Karen Hillman	30 min	
2:15 PM	BREAK	15 min	
2:30 PM	Partnering with the Media David Wright	30 min	
3:00 PM	Clinical Laboratory Improvement Amendments Gregg Brandush	45 min	
3:45 PM	Ask Us Anything David Wright, Mark Hennessey, Karen Tritz	45 min	
4: 30 PM	ADJOURN		